404 not found hatası, HTTP hataları arasında çözümü en basit ve en kolay anlaşılır hata türüdür.
İstisnalar dışında, 404 not found hatası ile karşılaşıldığında incelenmesi gereken kısımlar daha az ve sorunun çözümü daha kısadır.
Bu hatanın Türkçe'de karşılığı Bulunamadı şeklindedir. Web sunucu, istemcinin gönderdiği isteğe karşılık olarak herhangi bir sayfa bulamadığında 404 Not Found hatasını döndürür. Gönderilen istek bir dosya veya dizin için olabilir ya da özel bir URL için olabilir. Web sunucu, dosya, dizin veya özel URL'ye karşılık gelen herhangi bir yanıt döndüremediği zaman 404 Not Found hatası döndürür.
Öncelikle istek gönderilen adresin bir dosya mı, bir dizin mi veya özel URL yapılandırmasıyla sunulan bir özel sayfa mı olduğunu incelemeniz gerekir.
Örneğin; hakkimizda.php seklinde bir dosyaya istek gönderiliyorsa ve hakkimizda.php dosyası FTP alanınızda ilgili dizinde mevcut değilse, bu dosyayı yeniden yüklemek gerekir.
Farklı bir örnek vermek gerekirse; iletisim.html şeklinde bir dosyaya istek gönderiliyorsa ve bu dosya mevcut değilse, ancak yazılımınızın Özel URL yapılandırması aracılığıyla bu dosyaya yazılımınız tarafından yanıt veriliyorsa web sitenizin konfigürasyon dosyası eksik veya hatalı olabilir (.htaccess, nginx.conf veya Web.config gibi).
Bir farklı örnek daha verelim; websitenizde "2021 Sürücü Belgesi Nasıl Yenilenir?" şeklinde bir yazınız olduğunu ve adresininde https://www.siteadresiniz.com/2021-kimlik-belgesi-nasil-yenilenir/ şeklinde olduğunu varsayalım, bu yazı silindiyse yine 404 Not Found hatası ile karşılaşılır. Bu durumu çözmek için, ilgili yazıyı yeniden yazabilirsiniz.
Dosya veya dizin kayıpsa, bu eksik dosyaları websitenizin yedeğinden tekrar yüklemeniz gerekir. Eğer özel URL yapılandırma ayarlarınızı değiştiyseniz geri almayı deneyebilir veya özel URL yapılandırma ayarlarınızı işleyen web sunucu konfigürasyon dosyanızda (.htaccess, nginx.conf veya Web.config gibi) problem varsa onu düzenleyebilirsiniz.
WordPress için 404 Not Found hatası genellikle .htaccess dosyasının kayıp olması (Nginx sunucu üzerinde barındırıyorsanız, nginx.conf dosyasında yapılandırmanın eksik olması) nedeniyle karşılaşılıyor.
Aşağıdaki .htaccess kodlarını mevcut bir .htaccess dosyanız var ise içerisini silip bu kodları ekleyebilir, dosyanız yok ise bu kodlarla birlikte oluşturup tekrar erişmeyi deneyebilirsiniz.
Eğer .htaccess dosyanız varsa ya da Nginx kullanıyorsanız nginx.conf konfigürasyonunuz doğruysa, WordPress admin panelinizde Ayarlar sekmesi altından Kalıcı Bağlantı Ayarları bağlantısına tıklayıp, açılan sayfada kalıcı bağlantı ayarlarınızı düzenleyebilirsiniz.
Wordpress ve Nginx kullanımı için uygun Nginx konfigürasyonlarına bu bağlantıdan gözatabilirsiniz.
Bu işlemler sizin için çözüm olmuyorsa, eksik dosya ve dizinlerinizi FTP üzerinden kontrol edebilirsiniz.
404 Not Found hatası, tamamen eksik dosya ve dizinlerden kaynaklı bir hata olduğu için eksik dosya ve dizinleri yerine koyduğunda hızlıca çözülebilmektedir.
Bilgi bankasını detaylı olarak incelediniz, fakat ihtiyacınız olan bilgiyi bulamıyorsanız,
Bir Destek Talebi Oluşturun.